Været på Finse

På Finse får man raskt et nært forhold til været. For vi har mye av det! Skiseilere vil ha passe mye vind. Familiefolk ønsker lite vind. Alle vil ha masse snø, men ingen vil ha regn om vinteren. Det er vanlig med noen korte perioder med plussgrader, kuling og regn/sludd midtvinters. Det må man være forberedt på.

Yr og Storm har de senere år fått stadig mer detaljerte varsler både for kommende døgn og mange dager framover. Men varslene blir ofte ikke rette selv om de er detaljerte. Dette gjelder spesielt flere dager fram i tid.

Så er det også slik at været varierer mye etter hvor man går ut fra Finse. Om man beveger seg opp i skylaget eller holder seg under. Om man går i le for vinden bak et fjell eller opp på toppen.

Værmelding fra Storm (åpnes i ny fane)

Værmelding fra YR (åpnes i ny fane)

Snøskredvarsel fra varsom.no (åpnes i ny fane)

Tekstvarsel for landområder (met.no)

Et interessant fenomen er «Finsehullet»: Ofte blåser det fra sørvest, og et skydekke ligger over Hardangerjøkulen. Når skyene presses ned på nordøst-siden av Hardangerjøkulen kommer de inn i varmere luft. Da fordamper gjerne skyene slik at det kan være tilnærmet skyfritt på Finsevannet og i Finsebyen. Følg med selv neste gang du er på Finse.

«Finsehullet» en vinterdag